Voorbeelden

Artrose

Een cliënt heeft veel handproblemen door Artrose. Daardoor heeft zij o.a. moeite met zichzelf aankleden. Bij ergotherapie krijgt ze advies hoe ze met kleine aanpassingen bv. haar bloes weer zelf kan dichtknopen. Een cliënt met artrose in haar hand ervaart veel problemen bij het voorbereiden van de maaltijden. Door het gebruik van een ergonomisch mes en door het snijden op een zaagmanier, wordt het snijden van groente vergemakkelijkt en ervaart ze minder pijn.

reumafonds

COPD

De heer heeft COPD en heeft hierdoor weinig tot geen energie meer om zijn hobby, biljarten nog uit te voeren. Hij mist het biljarten, maar ook de contacten die hij heeft tijdens deze middagen. Samen met de ergotherapeut wordt er gekeken hoe de belasting en belastbaarheid is van de heer Samen wordt er een andere week- en dagindeling gemaakt, zodat hij toch 1 keer in de week kan gaan biljarten.

longfonds

Valpreventie

Een cliënt is gevallen en durft hierdoor bijna niet meer uit huis. Hij heeft een rollator, maar kan daar niet goed mee uit de voeten. Samen met de ergotherapeut wordt het lopen met de rollator binnen- en buitenshuis geoefend. Ook wordt gekeken of de rollator goed afgesteld is, goede hoogte van de handvatten. De cliënt heeft hierdoor meer zelfvertrouwen gekregen en doet zijn eigen boodschappen weer lopend met de rollator.

Een cliënt is al een paar keer bij het opstaan uit bed gevallen. Opstaan uit bed gaat moeilijk en ze moet er regelmatig uit ’s nachts, maar durft niet goed, vanwege valangst.

De ergotherapeut kijkt hoe ze opstaat uit bed en wat eventueel mogelijke oplossingen zijn om de valangst te verminderen.

De cliënt wordt geadviseerd niet te snel op te staan, maar eerst even blijven zitten. Hierdoor wordt ze niet duizelig. Ze slaapt in een laag ledikant en heeft moeite om overeind te komen. Door steunen onder het ledikant te plaatsen wordt het bed verhoogt en dit vergemakkelijkt het opstaan. Er wordt een steun bij het bed geplaatst zodat ze haar evenwicht kan bewaren bij het in- en uitstappen. Verder wordt er verlichting geplaatst bij het bed, zodat er vanuit het bed het licht aan en uit gedaan kan worden en ze niet eerst in het donker hoeft te lopen om het licht aan en uit te doen.

Mevrouw durft door de aanpassingen en door de tips om op een andere manier overeind te komen, s’ nachts weer naar het toilet te gaan.

veiligheidnl

Werkplekadvies

Een cliënt heeft veel pijnklachten in nek, schouder en arm. Hij krijgt vooral veel last bij lang zitten in dezelfde houding zoals bij lezen en computeren. Hierdoor lukt het niet meer om zijn werk goed uit te voeren.

De ergotherapeut leert hoe hij zijn klachten kan voorkomen door het aanpassen van de werkplek, het aanleren van een andere zithouding en het variëren in activiteiten. Hierdoor verandert de lichaamshouding waardoor er minder spanning op de spieren komen.